Time for heppDespre propriul tău sistem

Alina-Cristiana Boran

   N-am inventat eu roata dar tot ce ştiu e că vreau să o pun în mişcare până când aceasta se va învârti întruna fără că eu să mai fac ceva!

Am citit, ascultat toată informaţia pe care o ştiu azi şi-mi doresc să nu mai muncesc pentru alţii ci să muncesc pentru mine şi într-un final să muncească alţii pentru mine. Sună bine, nu?

În momentul în care îţi faci propria afacere te gândeşti la o idee genială, la finanţarea ei, la piaţa nişată, îţi faci un plan de business, ş.a.m.d. Bun, te avânţi în horă şi dansezi cum poţi tu mai bine şi la un moment dat Bine, bine dar cum fac asta?! Păi muncesc din greu şi cu pasiune! Păi asta face şi un simplu angajat poate ai spune tu cititorule… Da, dar dacă muncesc din greu şi cu pasiune la propriul meu sistem deja vorbim de automatizare.

oboseşti. Ce faci? Păi e simplu, îţi gândeşti afacerea ca pe un sistem şi îl divizi în subsisteme. Pur şi simplu iei fiecare sarcină în parte şi o descrii în paşi liniari 1-2-3-4-5.

Automatizează-Deleagă-Elimină

   Fiecare activitate dacă este clar scrisă pe hârtie poţi să delegi oricând şi chiar oricui treaba care este de făcut fără să mai pierzi timp de fiecare dată când angajezi pe cineva nou. Când toată lumea ştie ce are de făcut exact în orice situaţie şi perioadă, se creează o armată ca cea din filmul ‘300’, nu cu mulţi oameni dar cu sarcini bine definite pentru fiecare post în parte. Aşa se elimină multe probleme care ar apărea în mod tradiţional şi ajungi repede la ţinta dorită.

   Trăim în secolul vitezei, vedem peste tot în jur, mass-media şi pe reţelele de socializare tot felul de “reţete” care duc la succes absolut şi culmea, imediat dar nimeni nu vorbeşte de un sistem propriu (personalizat) în care tu să-ţi aloci timp să te cunoşti, să-ţi vezi plusurile şi minusurile după care să te gândeşti bine ce vrei să faci (care-i direcţia). Când ştii toate aceste lucruri şi îţi creezi propriul sistem cu subsistemele aferente lui eşti o maşinărie de neoprit. Şi sistemul ăsta de care îţi vorbesc nu este altceva decât o înşiruire de activităţi scrise cât mai clar şi concis. Sistemul nu se aplică doar în afacerea ta ci şi în viaţa ta personală. Aşa faci relaţii de calitate cu oamenii din jurul tău şi mai ales cu oamenii importanţi din viaţa ta.

   Poate te afli în postura de a spune: Eu sunt prea dezordonat ca om şi nu văd un sistem în viaţa mea; Eu sunt prea în vârstă să mai schimb ceva la mine sau la modul meu de trai; Eu sunt prea tânăr să mă gândesc de pe acum la un sistem care să nu îmi permită să improvizez ce vreau în viaţa mea; Eu nu cred într-un sistem, m-ar sufoca; Eu trăiesc în România şi un sistem e o pierdere de timp; Eu sunt un angajat care o duce cam greu şi nu văd cum m-ar ajută pe mine un sistem; ş.a.m.d. Eu cred că dacă oricare din exemplele de mai sus te reprezintă, dragă cititorule, e ca și cum te-ai plimbacu un Ferrari pe autostradă cu frâna de mâna trasă. Păcat, ai putea ajunge aşa de repede în multe locuri şi ai putea avea mai multe experienţe. Un sistem creat de tine pentru tine te ajută să apeşi acceleraţia si să ajungi unde vrei si când vrei.

   Dacă eşti de acord cu mine şi poate deja ai întrebări referitoare la cum se poate gândi şi construi un sistem pliat pentru tine care te duce spre o schimbare şi o evoluţie reală îţi recomand cu drag cartea “Work The System”, scrisă de Sam Carpenter. Este o carte care îţi dă perspective şi multe idei practice.

Spor la citit şi la creat sistemul visurilor tale.

Alina-Cristiana Boran

Comentarii