victor-ponta”Speța lui Ponta bate romanul”

U Po Kyin – personaj de roman. Mai precis, personajul secundar, negativ, în jurul căruia graviteaza întreaga acțiune a operei lui George Orwell, ”Zile birmaneze”.

U Po Kyin, magistrat în Kyauktada, Birmania superioară, a avut o viață încununată de succes. Conștient încă de ”când era un băiețel gol cu abdomenul bombat” că poporul lui nu se putea pune cu forțele imperiale britanice, hotărăște să lupte de partea lor și să devină un parazit pe spinarea acestora. Așadar, pentru a-și atinge scopul încă de la 17 ani încearcă să obțină un post în slujba Guvernului, dar nu reușește.

La 20 de ani, printr-un șantaj, ajunge în posesia unei sume de bani, care-l ajută să-și cumpere un post guvernamental.

PSD alb negruPână la 56 de ani se ”specializează” în furt, șantaj și trafic de influență, ceea ce se dovedește extrem de util în a ”elimina” pe oricine i-ar fi stat în calea avansării în carieră. Călăuzit de principiul ”scopul scuză mijloacele”, se face ”preș” în fața celor puternici și îi aduce ”la ascultare” pe cei slabi și fără apărare. În acest scop tocmește bande de tâlhari care atacă satele care nu-i plătesc tributul (impozitul personal) cerut, ordonă arestarea, sub acuzații false a oricui i se opune direct sau indirect.

Orice încercare de demascare a abuzurilor comise eșuează, deoarece este înconjurat de personaje a căror loialitate nu o pune la îndoiala, generozitatea lui fiind ”exagerată”, sumele oferite fiind procente din pradă. În acest fel, acuzațiile sunt discreditate cu ușurință, după care urmeză contraacuzațiile și nu numai că reușește să se salveze, dar iese din orice situație într-o poziție și mai puternică.

Minte șireată și primitivă, U Po Kyin este un bun budist. Cu toată puterea pe care o deține, el se teme totuși de următoarea încarnare, care ar putea întruchipa un animal inferior (un șobolan sau o broască), tocmai de aceea este hotărât sa facă și fapte bune – va construi atâtea pagode câte îi vor spune preoții că este nevoie.

Ei, dar analizând eu viața acestui personaj de roman, am realizat că s-au împlinit deja trei ani de când ”în fruntea bucatelor” s-a aşezat U Po Kyin de România. Evoluţia fulminantă a acestuia parcă, totuşi, o depăşeşte pe cea a lui U Po Kyin din Birmania. Nu insist asupra acestui aspect, deoarece de-a lungul vremii au curs litri de cerneală prin presă privind povestea evoluţiei personajului nostru.

Ceea ce am remarcat eu, ca om simplu, este că cei mai mulţi dintre politicienii români par a fi ,,decupaţi’’ după tiparul ,,U Po Kyin’’, iar exponentul este V.V. Ponta.

Balada PontaIată un succint portret moral:

  • doct”, posesor al unui vocabular „standard” pentru domeniul manipulării;

  • Boala de putere şi lăcomia i-au declanşat şi alte afecţiuni: mitomanie, cleptomanie şi diverse fobii;

  • Minte puţină, dar şireată şi primitivă (ca şi a birmanezului) încearcă să mituiască şi să manipuleze şi divinitatea oferind aşa-zişilor reprezentanţi ai ei sume consistente şi diverse privilegii, construind biserici, pupând moaşte, făcând cruci şi mătănii şi tot ceea ce e necesar pentru a-şi asigura o viaţă veşnică liniştită;

  • Atitudine cameleonică – extrem de obedient faţă de cei puternici, care-i pot influenţa cariera si „dictator” cu cei slabi, care-i datorează „supunerere”;

  • Adeptul politicii de tarabă a lui „cât şi ce dai, ca să-ţi dau!” , asezonată cu cea a lui „ba pe-a mă-tii, sau pe-a mamii dumneavoastră”, după caz;

  • Bruma de obiectivitate, care i-a mai rămas, îl determină să acţioneze ca un frustrat, iar frica – sentiment care-l însoţeşte pretutindeni – ca un animal rănit, care atacă orice şi pe oricine întâlneşte în cale.

Aşa că nu pot să nu mă-ntreb: atât de repede s-a reîncarnat U Po Kyin? Şi, vorba unui clasic în viaţă (tot un U Po Kyin), ce blestem o fi pe poporul ăsta de s-a reîncarnat tocmai în România? Câte pagode o fi construit pentru asta? Şi ce-i de făcut pentru ca pe viitor U Po Kyinii noştri să nu se mai poată reîncarna?

Răspunsul o fi la BOR, o fi sub sutana PF-ului Daniel?

Autor: Lucica Mitican

Comentarii